De beste keuzes maak je samen

Op deze website delen mensen met MS en zorgprofessionals hun ervaringen, kennis en tips rondom thema’s die een rol spelen in de keuze voor een passende behandeling. Want beslissen bij MS doe je samen.

Wanneer je de diagnose MS krijgt, kom je voor veel vragen, dilemma’s en keuzes te staan. Vaak is het lastig om alle opties te overzien. Het is dan goed om belangrijke thema’s met je neuroloog of verpleegkundige te bespreken. Hoe belangrijk is bijvoorbeeld werk voor jou? Heb je misschien een kinderwens? Ben je veel op reis? Door dit te bespreken met je behandelaar kom je samen tot de behandeling die het beste bij jou past.

Benieuwd naar de ervaringsverhalen en praktische tips? Bekijk dan de video’s hieronder!

PPMS
RRMS
SPMS
Zorg­professionals
Podcast
PPMS

"Van mij mag de MS er nu ook zijn"

Pieter-Bas (46) en Hans (57) hebben PPMS. De diagnose werd voor Pieter-Bas pas 2,5 jaar geleden gesteld, terwijl Hans er al 21 jaar mee leeft. Ondanks dat grote verschil bleek al snel dat ze veel aan elkaar hadden. Welke les haal jij uit hun gesprek?

 PPMS

"Ik kan niet meer sporten"

Teja (67) en Willy (70) hebben PPMS. Maar waar Teja nog veel kracht haalt uit sporten, kan Willy dat niet meer. Zo blijkt maar weer extra dat de fysieke en mentale klachten van MS per persoon verschillen.

En jij? Ervaar jij meer fysieke- of mentale klachten?

RRMS

"Ik geniet bewuster van het leven"

Rutger (55) en Maartje (57) hebben RRMS. Voor hen beiden geldt: sommige dingen van het leven moet je echt opnieuw uitvinden. Maar ondanks de beperkingen van MS proberen zij alles uit het leven te halen.

Wat heb jij opnieuw uitgevonden?

RRMS

"Het leek alsof het niet over mij ging"

Rianne (36) en Marjan (45) hebben RRMS. Hoewel ze beiden de beperkingen van MS ervaren, proberen ze ook heel nuchter het beste uit het leven te halen. En dan zegt de MS-verpleegkundige tegen je: ‘Marjan, dit kan toch zo niet. Stop er toch mee en bouw rustig aan op wat wel bij jou past.’ Wat zou jij dan doen?
SPMS

"Niet meer rennen, maar plannen"

Eliot (72) en Dolly (50) hebben SPMS. Door de progressiviteit van hun vorm van MS kunnen ze steeds minder, maar dit weerhoudt hen er niet van om nog van alles te ondernemen. Het is nu “niet meer rennen, maar plannen” zoals Dolly het omschrijft. Herken jij je meer in Eliot, of in Dolly?

Luister je liever?
Dat kan!

Klik op de podcast en luister onderweg, tijdens het sporten of relaxed op de bank naar de ervaringsverhalen en tips van Pieter-Bas & Hans, Eliot & Dolly en Marjan & Rianne

Revalidatiearts & verpleegkundige

“Wat jij in het leven wilt, dát bepaalt welke MS-medicatie je kiest”

Deze twee specialisten vertellen waarom jij moet aangeven wat jouw wensen en behoeften in het leven zijn. Revalidatiearts Roger en verpleegkundige Tiny geven in deze video tips waarom zij samen met jou de keuze voor een MS-behandeling maken.
Neuroloog

“Hoe kan je met MS jouw dromen en toekomst nog waarmaken?”

Welke vragen kan je een arts stellen? Hoe heb je het over de behandelmogelijkheden van MS? En hoe kom je samen tot een passende behandeling? Neuroloog Brigitte geeft in deze video haar beste tips.

Praktijkvoorbeeld

Hoe haal je het maximale uit je gesprek met de neuroloog?

Hoe bereid je je voor op de jaarlijkse controle afspraak met de neuroloog? En hoe bespreek je onderwerpen die je lastig vindt om te bespreken? Tijdens de Nationale MS Dag hebben acteurs scenario’s uit de praktijk nagespeeld. In deze video kan jij zien hoe je een voldaan gevoel uit je eigen gesprekken haalt.

Praktijkvoorbeeld

Hoe ga je in gesprek met de revalidatie­arts over de verschillen­de behande­lings­mogelijk­heden?

In deze video nemen acteurs je mee naar een praktijkvoorbeeld van een gesprek met de revalidatiearts. Hoe bespreek je de verschillende behandelingsmogelijkheden? En hoe stel je de juiste vragen? Een goede voorbereiding van jouw gesprek begint hier.

Dit platform is een initiatief van:

En is mede mogelijk gemaakt door partners:
Ga naar de inhoud